Slikstoornissen


Slikstoornissen


Kinderen worden regelmatig doorverwezen door de orthodont omwille van foutief slikken. Foutief slikken heeft een negatieve invloed op de tandenstand en moet bijgevolg gecorrigeerd worden om de orthodontische behandeling te optimaliseren. Vaak zien we slikstoornissen in combinatie met afwijkend mondgedrag zoals duimzuigen of open mond gedrag.

 

Tijdens de therapie wordt het slikken bij verschillende voedingswaren aangeleerd om uiteindelijk naar een constant correcte slikbeweging te komen.

 

De mutualiteit voorziet een terugbetaling van 20 x half uur. Deze moet voorgeschreven worden door de orthodont of tandarts.

Daarnaast is intensief oefenen thuis de boodschap.

 

 

Slikstoornissen kunnen ook het gevolg zijn van een neurologisch letsel of een algemene verzwakking van de mondmotoriek (dysfagie). Deze personen verslikken zich regelmatig in voedsel/drank of zelfs speeksel. Een consult bij de NKO-arts met eventuele slikvideo wordt meestal aangeraden.

Aan de hand van de observaties (of evt slikvideo) wordt, indien nodig, de  consistentie van de voeding aangepast . In sommige gevallen moet ook de vloeistof aangepast worden.

 

Richtlijnen geven aan de patiƫnt en zijn omgeving zijn erg belangrijk. Opvolgen van maaltijden op regelmatige basis is nodig.

 

De terugbetaling kan enkel gebeuren als er effectief een slikstoornis wordt vastgesteld door de NKO- arts. De terugbetaling kan voor 2 jaar verkregen worden

logomieke@gmail.com                                                                              0476/90 75 61